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Dear Madam, 

Thank you for your email of 22 August 2024 (our ref.: Ares(2024)5973297) requesting 
confirmation of an interpretation of Regulation (EU) 2024/1143 (1), thereinafter ‘the 
Regulation’, in relation to the labelling of processed products when the geographical 
indication refers to an ingredient (Articles 27 and 37 (7)). 

The interpretation of Article 37(7) of the Regulation proposed by the Spanish authorities 
and DG AGRI’s respective comments are as follows: 

1. Article 37(7) of the Regulation concerns the use of compulsory particulars (EU logo 
for agricultural products, indications ‘Protected Designation of origin’ and ‘Protected 
Geographical Indication’ for wine, indication ‘Geographical Indication’ for spirits and 
the registered name for the geographical indications (GIs) in the three sectors) and 
optional particulars (indications ‘Protected Designation of origin’ and ‘Protected 
Geographical Indication’ for agricultural products, EU logo for wine and spirits, as 
well as abbreviations ‘PDO’ PGI’) in case the GI is used as an ingredient in a 
processed product. 

 
 Comments from DG AGRI: 1) Article 37(7) of the Regulation does not apply ‘in case 

the GI [i.e. the protected name] is used as an ingredient’. Article 37(7) concerns the 
use of the indications (‘protected designation of origin’, ‘protected geographical 
indication’ (for wine and agricultural products) and ‘geographical indication’ (for 
spirits)), the abbreviations (‘PDO’ and ‘PGI’ (for wine and agricultural products)) 
and the logo (for all sectors) in case of a GI (name) appearing in the list of the 
ingredients in the label of a processed product. 2) As regards spirits, there is no 
provision obliging to use the indication ‘Geographical Indication’. 3) ‘PDO’ and 
‘PGI’ are optional for agricultural products and wines, they are not admitted for 

 
(1) Regulation (EU) 2024/1143 of the European Parliament and of the Council, of 11 April 2024, on 

geographical indications for wine, spirit drinks and agricultural products, as well as traditional 
specialities guaranteed and optional quality terms for agricultural products, amending Regulations (EU) 
No 1308/2013, (EU) 2019/787 and (EU) 2019/1753 and repealing Regulation (EU) No 1151/2012. 
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spirits. 4) Article 37(7) does not provide any rule for the use of the registered name in 
the list of ingredients.   

 
2. The first part of Article 37(7) provides the following. The name of the GI can only be 

used in the list of ingredients. Indications and abbreviations may accompany the name 
of the product in the same place where they appear (the list of the ingredient). The 
European logo cannot be used in this context. 

 
 Comments from DG AGRI: this interpretation is largely correct. However, consider 

that, as said above, Article 37(7) does not concern the use of the registered name. A 
name of a GI may appear in the list of ingredients in so far as the product used as an 
ingredient in a processed product complies with the product specification of that GI 
(Article 26(1)(a) and (b)).  

 
3. The second part of Article 37(7) refers to the exception set out in Article 27, which 

gives the possibility to use the name of the GI in the name of the processed product. 
In this case it is explicitly specified that the logo may not accompany the GI name 
when used in the name of the processed product. The specific ‘logotipo’ of the GI may 
be used.  

 
 Comments from DG AGRI: 1) Article 37(2) does not provide for any rule on the use 

of the GI name. Therefore, Article 27 may not be considered as an ‘exception’ to such 
a rule. 2) For the rest the approach is correct. No logo allowed, either in the list of 
ingredients or close to the name of the processed product in case it includes the GI. 
3) It is worth specifying that the use of the specific ‘logotipo’ of the GI (specific logo 
of the GI) may be admitted only in so far as it does not infringe Article 26 of the 
Regulation.   

 
4. The use of the name of the GI and of the abbreviations PDO/PGI in the list of the 

ingredients, together with the name of the ingredient, is permitted. Logo is never 
permitted.  

 
 Comments from DG AGRI: 1) Article 37(2) does not concern the permission to use 

the name of the GI in the list of the ingredients. If the ingredient used corresponds to 
the product covered by a GI, that name may be used in the list of the ingredient (Article 
26(1) (a) and (b)). 2) It is not clear what would be the difference between the name of 
the GI and the name of the ingredient. 3) The use of the ‘indications’ is not covered in 
the text you propose.  

 
5. The name of the processed product must not be confused with the fact that the 

processed product itself contains the Geographical Indication. For example, adding 
the expression ‘elaborated with’, followed by the GI name, in the sale name of the 
processed product should be allowed.  

 
 Comments from DG AGRI: your interpretation is not clear. It is acceptable only if it 

means that the addition of the expression ‘elaborated with’, followed by the GI name, 
in the sale name of the processed product is equivalent to including the GI name in 
the sale name of the processed product.   
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6. Prior to using the GI name in the product name, a process must be followed: 

a. The person responsible for the processed product must notify the recognised 
producer group in writing, providing necessary documentation to ensure compliance 
with Article 27(1) requirements. 

i. The processed product must not contain any other product comparable to the 
ingredient designated by the GI. 

ii. The ingredient designated by the GI must be used in sufficient quantity to confer 
essential characteristics to the processed product. A study guaranteeing this must 
be submitted. 

iii. The percentage of the ingredient designated by the GI in the processed product 
must be indicated on the label, with a sketch of the label provided. The indication 
of the percentage must be in the same field of vision as the product name. 

b. The recognised producer group must verify the documentation and notify the 
operator within 4 months. 

The European logo cannot be used in any case. 

Comments from DG AGRI: 1) The proposed interpretation aligns with Regulation 
(EU) 2024/1143. However, it should be noted that these rules apply only to prepacked 
food producers (to be explicitly indicated) and that the Regulation does not specify 
any requirements for providing a study guaranteeing the sufficient quantity of GIs 
used to impart essential characteristics to the processed product (Article 27(b)), 
although Member States may establish additional procedural rules for producers of 
prepacked food within their territory, in line with the Treaties. 2) Furthermore, there 
is no established rule on the position in the label of the percentage of the ingredient 
designated by the GI. 3) It should also be recalled that the producer of prepacked food 
can use the geographical indication in the name of the prepacked product after 
receiving the acknowledgment from the recognised producer group or after the 
4-month period has elapsed, whichever occurs first.  

The above information is based solely on the facts set out in your email of 22 August 2024, 
expresses the view of the Commission services and does not commit the European 
Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the Treaty on the 
Functioning of the European Union, ultimately for the Court of Justice of the European 
Union to provide a definitive interpretation of the applicable Union law. 

Yours faithfully, 

Diego CANGA FANO 

  




